Wat is houtskeletbouw

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw is een prefabricage bouwmethode voor het maken van draagconstructies voor woningen. De draagconstructie van een woning bestaat uit de wanden, de vloeren en het dak. In de fabriek worden deze draagconstructies van hout gemaakt en aldaar afgewerkt met plaatmateriaal en opgevuld met isolatiemateriaal. Ook worden de wanden afgewerkt met gipsplaat. Dat de afwerking van de draagconstructies in de fabriek plaatsvindt en niet op de bouwplaats, zoals gewoonlijk is in de reguliere woningbouw, maakt dat gesproken wordt van prefabricatie of in het kort prefab. In de fabriek ontstaat immers al de kant-en-klare basis van een huis. Verschillende van onze Cubes hebben een basis van houtskeletbouw, zoals onze Aanbouw Cube of Doe Het Zelf Cube, of bestaan voor een deel uit houtskeletbouw, zoals onze Zorg Cube type D.

Afwerking van een prefab houtskeletbouw huis

De afwerking van de buitenkant van het huis gebeurt wel op de bouwplaats en hiervoor kunnen verschillende materialen gebruikt worden. Het is dus zeker niet zo dat een houtskeletbouwhuis er altijd uitziet als een houten huis, de buitenkant kan ook afgewerkt worden met gevelmetselwerk, pleisterwerk of panelen. De gipskartonplaten aan de binnenkant van het huis kunnen naar wens afgewerkt worden met behang, tegels of spuitwerk. Houtskeletbouw leent zich uitstekend voor een moderne en luxe afwerking aangezien leidingen eenvoudig weggewerkt kunnen worden achter de muren. Doorvoergaten van elektriciteitsleidingen of waterleidingen kunnen ter plaatse geboord of gezaagd worden. Zo kunnen de elektriciteitsdraden van lampen, bijvoorbeeld aan beide zijden van het bed in de master bedroom, onzichtbaar weggewerkt worden voor een luxe, bijna hotel, uitstraling. Maar ook het snoer van de verlichte make-upspiegel in de badkamer hoeft niet langer zichtbaar te zijn, waardoor u bovendien meer stopcontacten overhoudt voor andere elektrische apparaten.

Toepassingen van houtskeletbouw

Houtskeletbouw is geschikt voor woningen tot vier verdiepingen in hoogte. De stevige en goed geïsoleerde wanden, vloeren en het dak van houtskeletbouw zijn licht waardoor in vergelijking met andere bouwmethodes meestal met een iets lichtere fundering volstaan kan worden. Bovendien is het door de prefabricage een snelle en kwalitatief hoogwaardige bouwmethode met een duurzaam karakter.

.

2017-05-19T09:13:07+02:00